Saturday 22 November 2008

Vals plafond

Vandaag een vals plafond gestoken in het kader van mijn opleiding houtbewerking (lees goedkoop werkvolk gespeeld). In dit geval ging het om het plaatsen van een houten roostering, met daartegen PVC schrootjes. En dat ging zo in zijn werk:
  1. Kies een hoogte voor het plafond, tel er de dikte van het plafondmateriaal bij, en tel er de dikte van de bevestigingslatten (22mm) bij. Dat wordt de onderkant van de roostering.
  2. Van de onderkant van de roostering, meet een afstand naar beneden, tot op ooghoogte (bv 160cm). Dit is het referentiepunt voor de paslijn.
  3. Loop met een pasdarm de hele ruimte rond en zet in alle hoeken de referentiehoogte over.
  4. Meet van elk referentiepunt 160 cm naar boven en verbind deze punten met een lijn (smetkoord gebruiken).
  5. Langs de lange muren, planken tegen de muur bevestigen; de onderkant van de planken komt gelijk met de smetlijn.
  6. De kortste overspanning vullen met evenwijdige planken, ongeveer 40cm uit elkaar; hiervoor worden korte plankjes van 38cm gebruikt (bij planken van 22mm). De eerste plank zit vast tegen de muur, daartegen wordt haaks een kort plankje genageld (schuin genageld). Tegen dit korte plankje komt weer een lange plank (recht genageld), enz.
  7. Op het einde opnieuw een plank tegen de muur vastzetten en een plankje op maat zagen van de overschot plus ongeveer 0.5cm. Dit plankje wordt met een zware hamer tussen de laatste plank en de plank tegen de muur geslagen om het geheel op te spannen.
  8. Bevestigingslatten (ongeveer 40x22 mm) in de lengterichting tegen de roostering schroeven, ongeveer 40cm uit elkaar. De uiteinden van deze latten mogen niet op een plank uitkomen, maar moeten zweven en met kort latje aaneengezet worden (anders kunnen deze uiteindes niet behoorlijk vastgezet worden op de roosteringplank).
  9. PVC aflijsting (voor de schrootjes) rondom rond tegen de bevestingenslatten nagelen.
  10. De PVC schrootjes in de aflijsting schuiven en vastnagelen (met roestvrije inox nagels).
In ons geval waren er nog wat moeilijkheden met elektriciteitsleidingen en aansluitpunten die wat verlegd moesten worden, de plaatsing van nieuwe verlichting, en een paar moeilijke hoeken veroozaakt door inspringende steunberen. We hebben ons ook beperkt tot slechts één pasplank tegen de lange muur omdat we de roosteringplanken in putrails konden leggen.





5 comments:

Erwin Ravau said...

Bedankt voor de nuttige info. Ik ben een zolder aan het verbouwen en kwam op je link terecht. Je vergeet wel te vermelden hoe groot de (grotere) rechtop-staande balken zijn en hoe je ze bevestigt.

Anonymous said...

Bertje,
Ga een vals plafond steken en was niet zeker van de tussenafstand van mijn evenwijdige latten maar ga het nu doen volgens uw uitleg.
Bedankt Frédéric

Bertje said...

Te laat voor Erwin, maar de planken tegen de muur hebben gewoon dezelfde afmeting als de roosteringplanken. Bevestiging is (om de +/- 1 meter) naar keuze: nagelpluggen, stevige schroeven, draadstang met chemisch anker, of zelfs gewoon een gat met een betonijzer erin, al dan niet met chemisch anker. Die muurplank kan toch niet weg met de roostering ertegen, dus de bevestiging hoeft enkel in het verticale vlak te werken.

Anonymous said...

Zeer mooie uitleg, ik vraag me alleen nog af waar die korte dwarsplankjes (38cm) juist moeten komen. Ook tegen de muur (langs elke kant 1 dan?) of ergens in het midden (om het torsen van de dwars planken tegen te gaan)?

Bertje said...

In het bovenstaande verhaal: tegen de muren en in het I-profiel in het midden. Dit zorgt er enerzijds voor dat je afstanden overal gelijk zijn en anderzijds gaat het inderdaad het torsen van die planken tegen. Dat laatste kan je ook bereiken door met metalen bevesigingen te werken waar de roosteringsplanken in vast zitten (rekening houden met prijs!).
Als de overspanning groter is dan 2 meter, moet je dit soort tussenplankjes ook in het midden aanbrengen (overspanning van 2 tot 4 meter -> 1 plankje; 4 tot 6 meter --> 2 plankjes; enz).
Bij grote overspanningen moet de roostering hier en daar ook nog aan het plafond bevestigd worden.