Friday 21 September 2007

Terug naar school

Het is meer dan twee jaar geleden, maar ja, ik ga terug naar school. De avondschool welteverstaan, overdag werk ik. Op 3 september ben ik gestart aan een driejarige opleiding houtbewerking.

De eerste les was een introductie en een rondleiding in het atelier. De volgende lessen zijn we er meteen ingevlogen: uit een stuk pallethout twee span- en een schuurblokje maken. Spanblokjes dienen om werkstukken vast te klemmen en worden tussen het werkstuk en de bankschroef geplaatst om het werkstuk te beschermen. Een schuurblokje wordt gebruikt om een stuk schuurpapier rond te spannen om mooi vlak te kunnen schuren zonder dat je vingers verbranden.

Voor deze werkstukken moesten we alles manueel doen: vlak schaven (een kant vlak maken), haaks schaven (een kant in een hoek van 90° brengen met de vlakke kant), van breedte schaven, van dikte schaven en van lengte zagen. Daarna op het schuurblokje een schuin kantje zetten (vier kanten afschuinen aan de onderkant) en op de spanblokjes een afgerondrond kantje.
Al het schaafwerk werd met een voorloper gedaan.

Daar zijn we twee en een halve les mee bezig geweest. Deze week hebben we een open, doorgaande pen-en-gatverbinding gemaakt; ook wel gaffelverbinding genoemd. Dit is een pen-en-gatverbinding omdat in een lat (de stijl, een vertikaal deel) een gat wordt gemaakt en uit een andere lat (de regel, een horizontaal deel) een pen wordt gezaagd. De verbinding is open omdat de zijkant van de pen in de lengterichting te zien is en ze is doorgaand omdat de pen helemaal door de stijl loopt.

1 comment:

Unknown said...

Super! Ik wil ook al een aantal jaren zo'n cursus volgen, maar heb er de tijd nog niet voor vrijgemaakt. Veel succes, en laat ons zeker weten wat er nog allemaal gemaakt wordt!